Lotte heitti minulle tällaisen haasteen, johon ilomielellä tartun. Kahdentoista tunnin opiskelu-/työpäivät ovat polkeneet kaikki käsityöpuuhat viime aikoina aika lailla jalkoihinsa, mutta eiköhän niillekin löydy taas aikaa jossain vaiheessa. Sitä odotellessa käytän iltahetken kirjoittamalla käsitöistä. :)

1. Varhaisin käsityökokemuksesi?

Olin pienenä kova tekemään vaatteita barbeille ja muille leluhahmoilleni. Kangaskaupasta ostimme äidin kanssa ihania kimalle- ja muita kankaita sekä toinen toistaan ihanampia nappeja, joista niitä sitten väsäsin neulan ja langan kanssa yhteen kursien. Askartelinkin ahkerasti, ja jossain on kai vieläkin tallessa suunnilleen kolmevuotiaana tehty vihreä elukka, jonka piirsin paperille, piirsin sille tussiviivat jaloiksi ja lopuksi leikkasin koko komeuden irti - siis niitä tussiviivan ääriviivoja pitkin.

2. Koulun käsityötunnit - piinaa vai ilo?

Olen aina tykännyt käsitöistä myös koulussa, ja käsityöt olivat itsestään selvä valinta yläasteella valinnaisaineeksi. Varsinaiseen koulukäsityöparatiisiin putosin kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun Tiirismaan musiikki- ja taidepainotteisessa lukiossa sain opettajakseni Arja Murtamon. Silloin tuli tehtyä niin vanhojentanssipuku, koukkuamalla toteutettu talvitakki kuin itse suunniteltu ryijykin, käytyä käsityökurssiporukalla Italiassa parin viikon opintomatkalla ja vietettyä koulussa viikonloppu jos toinenkin erilaisten kässäprojektien parissa.

3. Käsitöittesi kirjo - mitä teet?

Vanhastaan olen melko lailla puhdasverinen tekstiilintekijä; neulon, ompelen, huovutan, kirjon ja koukkuan, vaikka virkkauksessa ja neulahuovutuksessa en tosin tunne olevani aivan omalla alueellani. Nykyisellään miniatyyrijutut kiinnostavat eniten, ja niissä olen laajentanut spektriäni aiemmasta ja tutustunut hieman myös puupuoleen sekä muihin askartelu- ja käsityömuotoihin. Minijuttujen ohella neulominen nousee kyllä kausittain edelleen pinnalle.

4. Pahin käsityömoka?

Itse tehtyjen vaatteiden kuvittelee usein näyttävän lopputuloksena paremmalta, ja vasta valmiina huomaa, ettei tämä malli oikein pukenutkaan meikäläistä. Siinä mielessä valmiiden vaatteiden ostaminen on paljon palkitsevampaa - matka rekistä sovituskoppiin on huomattavasti lyhyempi kuin kangas- tai lankakaupasta peilin ääreen. Tähän liittyy myös UFOjen (UnFinished Object) kohtuullisen runsas määrä kaapeissani. Niistä ei koskaan tule kovin isoja mokia, koska eivät valmistu. :D

5. Mieluisin käsityömuotosi?

Jaa-a. Jos pitäisi valita yksi, se olisi miniatyyrit. Siinä kun saa tehdä kaikkea. ;)

6. Idolisi käsityöalalla?

Isoimmat kiitokset saa kyllä edellä mainittu käsityönopettajani Arja, jolta opin älyttömän paljon niin kikkoja ja tekniikoita kuin ennen kaikkea asennetta - mikään ei ollut mahdotonta ja kaikkeen löytyi aina ratkaisu. Lisäksi kunniamaininnan saavat monet ihanat ja taitavat nukkisharrastajat, jotka vieläpä jaksavat pitää blogia toistenkin iloksi ja inspiraatioksi.

7. Lempikäsityösi kautta aikain?

Mummulan nukkekotitalo on monipuolisuudessaan ykkönen - muuten suosikkia on ihan mahdotonta valita.

8. Mitä haluaisin vielä joskus toteuttaa käsityömaailmassa?

Tällä hetkellä isoimpana mielen päällä pyörivänä projektina olisi oppia kunnolla nypläämään. Alkeet hallitsen, mutta miniatyyrikoossa tekeminen vaatisi pienen satsauksen niin ajankäytössä kuin ehkä myös välineistössä, ja sopivaa ajankohtaa vielä odottelen.

9. Työn alla juuri nyt?

Minijoulukalenteri, mummulan kirjaston matto (ollut jo toista vuotta), miniatyyripuutarha ja lukuisia muita keskeneräisiä projekteja. Lisäksi nurkassa odottelevat ne UFOt, jotka eivät edes ole nyt työn alla. ;)

10. To do-listalla…?

Niin monta juttua ettei niistä kirjaa pidä kukaan. Aina pitää olla suunnitelmia. :D

Seuraavaksi haastan Marian kertomaan meille käsityöhistoriastaan - hänen monipuolisuudestaan päätellen se olisi varmasti mielenkiintoista luettavaa. :)