Mummulan suunnitteleminen aloitettiin joululomalla 2006 Ainon vaarin tekemistä 1:10-kokoisista nukkekodin huonekaluista, joille viidentoista vuoden vaatekaappisäilytyksen jälkeen päätettiin tehdä parempi koti. Inspiraatio syntyi mummusta ja vaarista, jotka äiti-Maija löysi Jyväskylästä nukkekaupasta. Mummulan talo on 50-luvun tyylinen kerrostalo, jonka pohjakerros muodostuu Aukustin hellahuoneesta, kaupasta sekä kaupan varastosta ja talon yhteisestä saunasta. Nämä rakennetaan erikseen puulaatikoihin, jotka upotetaan talon kivijalkana toimivaan sokkeliin. Päälle tulee varsinainen mummulan talo, jossa on kaksi kerrosta sekä vinttikerros.

  • 1. kerroksessa eteinen, keittiö ja sali eli ruokailu- ja oleskelutila
  • 2. kerroksessa makuuhuone, kylpyhuone sekä kirjastohuone
  • vinttikerroksessa ullakko, kustavilainen kamari, vaarin verstas ja pimiö

Olohuone
Keittiö
Eteinen
Kirjasto
Kylpyhuone

Makuuhuone
Kustavilainen kamari
Verstas ja pimiö
Ullakko


Sauna
Sekatavarakauppa
Varasto

 

Mummulan sisustuksen punaisena lankana pidettiin alusta lähtien suomalaista 50- tai 60-lukua, mutta uudempaakin on otettu mukaan harkiten ja vuosilukuihin takertumatta. Laadukkuus ja tyylikkyys ennen kaikkea.

Ajatuksenamme on se, että tavaroissa olisi jotain tuttua jommasta kummasta mummolasta: joko samanlaista, samantyylistä tai muuten sellaista, mitä mummolassa olisi hyvin voinut olla. Jonkin verran tästä on kyllä tingitty - mielikuvatkin riittävät toisinaan oikean tunnelman saavuttamiseksi.

Rakentamisessa korvaamaton apu oli isä-Esko, jonka käsissä syntyivät seinät ja lattiat sähköineen päivineen. Tammikuun 2009 lopussa mummula nousi viimein pitkällisen suunnittelun jälkeen harjakorkeuteen ja sisustustyöt voitiin aloittaa.

 
 

Vähän kerrassaan mummulaa on rakenneltu, ja pääsiäislomalla 2011 talo saatiin jo aika lähelle lopullista asuaan, kun ulkoseinät saatiin rapattua ja vinttikerrosta viimein valmiimmaksi. Rappauksen syntyminen oli tarina sinänsä, mutta lopputulos palkitsi.

 

Etuseinäksi tulevat lasit, jotta huoneisiin näkee mukavasti mutta pöly ei joka paikkaan pääsisi. Ne vielä puuttuvat, samoin katto ja ikkunat, mutta sitten talomme alkaa olla aika lailla valmis - sikäli mikäli nämä nyt koskaan varsinaisesti valmistuvat. Päinvastoin kuin tosielämässä, meillä viimeiseksi taitaa jäädä kivijalan muuraaminen... ;)